Снимка: novini.bgВ навечерието на Деня на труда българите, доволни от парите,

...
Снимка: novini.bgВ навечерието на Деня на труда българите, доволни от парите,
Коментари Харесай

Все повече българи са доволни от заплатата си

Снимка: novini.bg

В навечерието на Деня на труда българите, доволни от парите, които получават в работата си, са малко повече от недоволните, съгласно данни от национално представително изследване на " Галъп интернешънъл " за връзките на българите към работата им, извършено сред 13 и 22 април измежду 817 души.

53 на 100 от работещите пълнолетни българи заявяват, че са удовлетворени от парите, които получават от работодателите си, 44 % - че не са, написа novini.bg. Данните идват на фона на относително по-добрите индикатори за стопанската система и пазара на труда напоследък, само че не демонстрират уверено предимство на приемливоте оценки. Положителните оценки " водят " с малко, само че и делът на негативните е сензитивен, разясняват от " Галъп ". При отчитането на този индикатор, хората си дават сметка освен за размера на заплащането, само че и за опцията или невъзможността да си намерят друга по-добра работа, за съотношението труд/заплащане и така нататък

43 на 100 от пълнолетните българи настояват, че работят и са удовлетворени от работата си. 18 % работят, само че не са удовлетворени. 19 на 100 не работят, само че като цяло са удовлетворени от работата си до момента, а 10 на 100 не работят в този миг и не са удовлетворени от работата си до този миг. 7 % споделят, че още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Според социолозите в данните се оглежда оценката за изискванията на труд, само че повече личи персоналната самокритика, по тази причина и оптимистичните заключения биха били прибързани. Най-доволни са хората, които имат и най-високо обучение. Пенсионерите наподобяват в сериозна степен удовлетворени от трудовия си път. Данните няма по какъв начин да демонстрират обективната картина на пазара на труда - те разкриват субективните чувства в обществото, отразени в декларациите на респондентите, прецизират от " Галъп ".

58 на 100 от работещите споделят, че са удовлетворени от шефовете си, 24 на 100 не са, а 13 % нямат шефове, разяснява Българска телеграфна агенция.

Очакванията на българите за безработицата са на ниски равнища спрямо предишни интервали. През април 20 на 100 чакат повишение на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези упования се движиха към 40 на 100, а по време на рецесията даже прекосяваха равнища от 70 %, напомнят от " Галъп ". Междувременно порастват упованията безработицата да остане на равнища като сегашните (47 на 100 през този месец), а упованията за понижаване на безработицата се движат в последно време на равнища към и над 10 на 100, като този месец са 14 на 100. Това значи, че скептицизмът за трудовите вероятности остава доминиращ, само че понижава, разясняват социолозите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР